Stuurkogels verschaffen een slipverbinding tussen het wiellagerhuis en de draagarm

  • door
spoorstang

Stuurkogels dienen om een slipverbinding tussen het wiellagerhuis en de draagarm te verschaffen. Het is gemonteerd in een draagarmoog. De mechanische belasting, die een kogelgewricht moet kunnen weerstaan, is zeer hoog. Daarom leveren fabrikanten van auto-onderdelen een groot formaat van dit auto-onderdeel. Slijtage of materiaaldefecten kunnen echter de oorzaak van schade zijn. Een breuk van het kogelgewricht kan ernstige gevolgen hebben tot verlies van het wiel. Daarom moeten defecten onmiddellijk worden gerepareerd.

spoorstang

 Een typisch teken van een beschadigd kogelgewricht

 Een typisch teken van een beschadigd kogelgewricht is een crash bij het nemen van bochten met lage snelheid. Het verdwijnt vaak bij hogere snelheden. De reden hiervoor is dat de stuurbelasting bij lage snelheid sterker is dan bij hoge snelheid. Een crash kan optreden als gevolg van defecten aan andere auto-onderdelen (bijvoorbeeld defect aan de draagarm). In ieder geval is het noodzakelijk om een reparatiewerkplaats te bezoeken als er een defect is. Om het kogelgewricht te vervangen heb je speciaal gereedschap nodig om aan het gewricht te trekken en te drukken.

spoorstang

Die wielen moeten na de montage opnieuw worden uitgelijnd

Nadat het kogelgewricht is gemonteerd, moeten de wielen worden uitgelijnd. Dit is vooral belangrijk als de draagarm is gedemonteerd. Bij veel voertuigen is de demontage van het kogelgewricht noodzakelijk of voordelig. In elk geval is het nodig om een nieuw kogelgewricht te installeren, omdat dit niet duur is. Daarnaast is het zinvol om stuurkogels aan beide assen te vervangen.

Je merkt misschien dat het kogelgewricht diagnostiek vereist door verminderde stuurbaarheid van het voertuig, vreemde geluiden zijn hoorbaar tijdens beweging, krakende geluiden in bochten, de banden slijten ongelijk en bochten nemen is moeilijk. Om er zeker van te zijn dat je kwalitatief goede onderdelen voor je auto bestelt, doet het je goed om de webshop van een specialist te bezoeken.