Is het goedkoper om een elektrische scooter te houden in plaats van een auto?

Een elektrische scooter kan veel goedkoper worden gekocht dan een auto en kost aanzienlijk minder in onderhoud en gebruik. Met simpele Google zoekopdrachten kun je tot deze ontdekking komen. Dus het is redelijk veilig om te zeggen dat het kopen van een scooter aanzienlijk goedkoper zal zijn dan het kopen van een auto.

Deze voertuigen zijn veel kleiner dan auto’s en dus veel goedkoper. Ze verbruiken ook een stuk minder brandstof. Maar is dat echt alles?

Snorfietsen vs. brommers

Ik wil hier kort het verschil verduidelijken, omdat veel mensen (waaronder ikzelf) zich misschien niet hebben gerealiseerd dat er een verschil is. Gelukkig is het verschil vrij eenvoudig, dus de uitleg is kort.

Simpel gezegd, het woord ‘scooter’ is een verzamelnaam. Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler. De voertuigen lijken erg op elkaar. Het grootste verschil zit in de grootte van de motor. De motor in een snorfiets kan oplopen tot 50cc. Met die motor haal je een topsnelheid van 25km/h – relatief laag, maar genoeg om door de stad te reizen. 

Brommers hebben daarentegen veel grotere motoren. Brommers in Nederland hebben een wettelijk verplichte topsnelheid van 45km/h. Een scooter kopen is vaak ook laagdrempeliger dan een auto kopen.

(Elektrische) scooter vs. auto

Hoewel het moeilijk is om precieze cijfers vast te stellen, op basis van het forum dat hierboven is gelinkt, gaan we uit van marge cijfers en zeggen dat een bromfiets van €750 ongeveer 30.000 km meegaat voordat hij gerepareerd moet worden. Evenzo zou ik verwachten dat een auto van €17.000 reparaties nodig heeft rond de 185.000 km. 

Nogmaals, dit zijn geschatte cijfers en je kilometerstand kan (letterlijk) variëren, maar als deze cijfers bijna nauwkeurig zijn, is het gemakkelijk om te zien dat een scooter een stuk goedkoper is. Zelfs als we de € 750 met vijf vermenigvuldigen, aangezien dat het aantal kilometers is dat ik voor de auto gebruik, krijgen we € 3.750. Toch een stuk goedkoper dan de auto. 

Niet alleen dat, maar een 50cc-bromfiets verbruikt ook minder brandstof. Dat biedt aanzienlijke besparingen ten opzichte van het typische benzineverbruik van een auto. Een elektrische scooter is daarentegen wel wat duurder in de aanschaf. Maar is qua verbruik nog voordeliger. 

Het lijkt er dus inderdaad op dat scooters goedkoper zijn dan auto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *