Een bestelauto verzekeren, wat zijn de mogelijkheden?

  • door

Voor elke auto die in Nederland in het verkeer wordt gebracht geldt dat ze dient te worden verzekerd. Dit dient in de praktijk ten minste te gebeuren door middel van een zogenaamde WA-verzekering. Het laten verzekeren van een auto is in de praktijk eigenlijk vrij eenvoudig. Bij een bestelauto verzekeren zijn er echter nog verschillende extra factoren waar je de nodige aandacht aan zal willen besteden. Zou je graag een bestelauto willen laten verzekeren, maar wil je daarbij met zekerheid niets over het hoofd zien? Dan is het altijd van belang om je eerst even te verdiepen in de hieronder aangegeven informatie.

Verschil tussen een particuliere en zakelijke bestelautoverzekering 

Vooraleer we dieper ingaan om waar je allemaal rekening mee moet houden bij het afsluiten van een verzekering voor je bestelauto is het altijd interessant om te weten dat er sprake is van een verschil tussen een particuliere en een zakelijke verzekering. In eerste instantie lijken de beide verzekeringen natuurlijk min of meer hetzelfde te zijn, maar dat is zeker niet juist. Een particuliere verzekering afsluiten zorgt er namelijk in de praktijk voor dat je lang niet altijd op de juiste dekkingen kan rekenen, integendeel. Dat geldt eigenlijk ook omgekeerd. Wanneer je een bestelauto voor zakelijke doeleinden wenst te laten verzekeren moet je er altijd rekening mee houden dat deze in de praktijk dekkingen moet bevatten voor de hieronder terug te vinden soorten diensten die kunnen worden uitgevoerd: 

  • Een koeriersdienst; 
  • Goederenvervoer; 
  • Betaald personenvervoer; 
  • Een rijschool; 

Uiteraard vallen ook garages evenals leasingbedrijven onder partijen die een bestelauto voor zakelijk gebruik inzetten. Let wel, is het zo dat je met jouw bestelauto enkel en alleen van je huis naar het werk rijdt en terug? In dat geval is het zo dat er sprake is van privégebruik. Hier zal je dan ook zeker rekening mee willen houden op het ogenblik dat je de keuze maakt om een bestelautoverzekering af te sluiten. 

Verschillende soorten bestelautoverzekeringen

Bij het afsluiten van een verzekering voor elk type voertuig zal je kunnen vaststellen dat je de mogelijkheid hebt om een keuze te maken uit verschillende mogelijkheden. De enige van alle bestelautoverzekeringen die er bestaan op de markt die je verplicht moet afsluiten is de zogenaamde WA-verzekering. Deze verzekering staat er om bekend lekker voordelig te zijn. Dat is voornamelijk het gevolg van het feit dat ze enkel en alleen schade indekt die wordt aangericht ten opzichte van derden. Met andere woorden, ben jij de partij die verantwoordelijk is voor de schade tijdens een ongeval met je bestelauto? Dan zal je de kosten voor het verhelpen van de materiële schade zelf moeten betalen. 

De standaard verplichte WA-bestelautoverzekering afsluiten is in de praktijk voor menig aantal partijen voldoende. Dat geldt evenwel niet voor iedereen. Heb je bijvoorbeeld net geïnvesteerd in het aankopen van een dure nieuwe bestelauto? Dan zal je deze graag willen laten verzekeren door middel van een beperkt of volledige cascoverzekering. Alleen op deze manier kan je er namelijk voor zorgen dat ook de eigen schade aan de bestelauto wordt verzekerd . 

Wat is het grijs kenteken? 

Veel mensen die een bestelautoverzekering willen afsluiten stellen zich de vraag wat het grijs kenteken nu precies is waarvan sprake is. Eigenlijk is dit tegenwoordig louter en alleen nog een administratieve benaming. Vroeger was het zo dat het kentekenbewijs deel 1 waar bestelauto’s over beschikten grijs was. Hier komt de benaming dus vandaan. Het kenteken van de bestelauto zelf is uiteraard gewoon geel. De grijze kentekens beschikken in de praktijk over een andere opbouw in vergelijking met de gele kentekens. De letters starten daarbij vaak met een B of een V. Een bestelauto uitgerust met een grijs kenteken kan zowel voor zakelijk als voor privé gebruik worden ingezet. 

In principe is het in de praktijk voor ondernemers het interessantst om een zakelijke bestelautoverzekering af te sluiten. Dit omwille van verschillende redenen. De belangrijkste reden is uiteraard financieel… of beter gezegd fiscaal getint. Op het ogenblik dat je de bestelauto zakelijk gaat gebruiken is het namelijk zo dat er aanspraak kan worden gemaakt op allerhande belastingvoordelen. Ben je van plan om de bestelauto uitsluitend voor privégebruik in te zetten? Dan zal je geen aanspraak kunnen maken op deze voordelen. Dat geldt wel in zekere mate voor mensen die mindervalide zijn. Zij kunnen alsnog (ook bij privégebruik) aanspraak maken op enkele belastingvoordelen.

Een goedkope bestelautoverzekering afsluiten met deze tips

De bestelautoverzekering is dus duidelijk in heel veel verschillende vormen af te sluiten. Wanneer je de meest goedkope verzekering wenst af te sluiten zal je daarvoor wellicht moeten kijken in de richting van de WA-verzekering voor bestelauto’s. Wat doe je echter wanneer deze verzekering voor jouw bestelauto niet voldoende is? Dan wordt het natuurlijk een behoorlijk stuk complexer om een bestelautoverzekering tegen een scherpe prijs af te kunnen sluiten… of toch niet? Door aandachtig te zijn voor de onderstaande bespaartips is het in de praktijk mogelijk om de kostprijs van elke bestelautoverzekering sterk te drukken.

  1. Sluit enkel die dekkingen af die je in de praktijk echt nodig hebt; 
  2. Voer eerst een vergelijking uit voor wat een bestelautoverzekering afsluiten betreft;
  3. Besteed de nodige aandacht aan het eigen risico dat van toepassing is; 

Ook wanneer je rekening houdt met de bovenstaande tips is het best mogelijk dat je geen aanspraak zal kunnen maken op de meest goedkope bestelautoverzekering. Dit kan het resultaat zijn van verschillende zaken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je ervoor hebt gekozen om een bestelauto aan te kopen die over een behoorlijk vermogen beschikt. Dergelijke bestelauto’s verzekeren is in de praktijk sowieso reeds net wat duurder dan wanneer je ervoor zou kiezen om een lichtere bestelauto aan te kopen. 

Ook je schadeverleden als bestuurder telt mee

Tot slot dien je er ook rekening mee te houden dat ook je schadeverleden als bestuurder van de bestelauto een niet onbelangrijke rol zal spelen bij het berekenen van de verzekeringspremie. Heb je dus met andere woorden in het verleden reeds diverse schadegevallen moeten melden aan de verzekeraar die jouw schuld waren? Dan is het mogelijk dat dit ervoor zorgt dat de goedkoopste bestelautoverzekering geen optie meer zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *